Persbericht 26 mei 2021

 

 CZ zorgkantoor en TanteLouise smeden duurzame coalitie in de langdurige zorg

 

 

‘Alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder’

CZ Zorgkantoor en zorgorganisatie TanteLouise tekenen eind mei 2021 een overeenkomst om de komende vijf jaar duurzaam en innovatief samen te werken aan een toekomstbestendige ouderenzorg. Dat de twee organisaties elkaar in deze alliantie hebben gevonden, is geen toeval, zegt programmamanager Mijke Buijs: “We delen ambitieuze doelstellingen als het gaat over de kwaliteit van leven van de 55-plusser, de toegankelijkheid van goede maar ook betaalbare zorg en de beschikbaarheid van voldoende gekwalificeerde zorgprofessionals.”

De ouderenzorg staat voor grote uitdagingen. Het aantal ouderen neemt de komende twintig jaar enorm toe. En die ouderen leven ook nog eens langer. Mooi, maar er is een keerzijde: ook het aantal mensen met ouderdomsziekten zal fors toenemen. Dat betekent dat meer mensen een beroep zullen doen op zorg en ondersteuning waardoor de druk op ons zorgsysteem verder toeneemt. Tegelijkertijd krimpt de arbeidsmarkt en neemt ook het mantelzorgpotentieel naar verwachting af. In dit doemscenario is niets doen geen optie. “Er zijn slimme oplossingen nodig. We moeten we met elkaar in beweging komen en wel nu. Het is nog niet te laat, maar de tijd dringt. Gelukkig denken wij daar hetzelfde over en voelen we allebei de urgentie. Wat ons betreft is de toekomst van de ouderenzorg dan ook allang begonnen.”

Binnen een gemeenschappelijk programma werken CZ zorgkantoor en tanteLouise samen aan veelbelovende, innovatieve verbeterinitiatieven. “We ontwikkelen daarvoor een integrale aanpak”, zegt Mijke Buijs. “Dat betekent dat we eerst met behulp van data-analyse in kaart brengen en begrijpen hoe de ouderenzorg op dit moment in elkaar zit, wat precies de behoeften zijn van ouderen en zorgverleners en wat daarbij de belangrijkste knelpunten zijn. Met het uitwisselen van kennis, het gericht inzetten van medewerkers en het ontwikkelen van nieuwe concepten dragen we samen bij aan de juiste zorg op de juiste plek. Dat kan in een zorginstelling zijn, maar net zo goed in de thuissituatie.”

TanteLouise is in de ouderenzorg toonaangevend als het gaat om de ontwikkeling en de inzet van moderne zorgtechnologie. Vindingrijk en vastberaden zoekt de zorginstelling voortdurend naar dingen die er nog niet zijn, maar die de kwaliteit van zorg verbeteren en tegelijkertijd het werk van de zorgprofessionals verlichten of vergemakkelijken. Een aansprekend voorbeeld is de heupairbag WOLK, waarmee tanteLouise het aantal heupfracturen onder cliënten met 80% heeft teruggebracht. De heupairbag voorkomt niet alleen persoonlijk leed, maar zorgt ook voor een aanzienlijke besparing op de zorgkosten en personele inzet. Buijs: “Als we die tijdwinst die dat oplevert vervolgens kunnen verzilveren, kunnen we dus meer met minder. Het is bijvoorbeeld goed denkbaar dat de heupairbag het mogelijk maakt dat ouderen langer én langer in de thuissituatie kunnen blijven. Al die aspecten wegen we mee bij de ontwikkeling van nieuwe concepten, waarbij we optimaal gebruik kunnen maken van elkaars expertise. Alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder. Daar zijn we van overtuigd.”

TanteLouise is de eerste zorgaanbieder waarmee CZ zorgkantoor een dergelijke duurzame coalitie sluit. Tegelijkertijd is CZ zorgkantoor met nog twee verzorgings- en verpleeginstellingen in gesprek om tot een soortgelijke alliantie te komen. Met misschien een iets andere aanpak, maar met hetzelfde doel: met een gezonde pioniersgeest werken aan een toekomstbestendige ouderenzorg.